Lycium barbarum - kolcowój szkarłatny
Kolcowój szkarłatny, popularnie nazywany jagodą Goji, to owocujący krzew z rodziny psiankowatych, wytwarzający niewielkie, podłużne, czerwone, jadalne owoce o długości około 2cm, o smaku słodko- gorzkim, a po wysuszeniu słodko-kwaśnym. Od tysiącleci właściwości lecznicze jagód Goji wykorzystywane były w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej. Stosowano je aby poprawić działanie układu krwionośnego (zwłaszcza w chorobach serca i przy zbyt wysokim ciśnieniu krwi), polepszyć funkcjonowanie wątroby i nerek, wzmocnić odporność organizmu, poprawić wzrok, zapobiec bólom i zawrotom głowy oraz zagwarantować długowieczność.
Obecnie jagody Goji, ze względu na swoje wyjątkowe działanie, podbijają rynki amerykańskie i europejskie i zostały uznane za jeden z najzdrowszych owoców świata. Zdobyły zainteresowanie współczesnej medycyny, a badania laboratoryjne substancji aktywnych obecnych w owocach pozwoliły na dokładniejsze poznanie ich właściwości leczniczych.
Owocowanie: latem (sierpień- wrzesień). Owoce zbiera się i suszy, ale można je również spożywać surowe bądź jako dodatek do herbaty lub składnik ciast i deserów.
Maksymalne dzienne spożycie: 50 szt (10-15g)
Stanowisko: słoneczne
Charakterystyka krzewu: pędy pokryte kolcami, liście lancetowate, podłużne, o długości do 10cm, dorasta do około 1-3m wysokości
Gleba: przepuszczalna, o pH obojętnym do lekko zasadowego.
Kwiaty: małe, jasno różowe. Kwitnie lipiec-sierpień.
Mrozoodporność: bardzo wysoka, do -30°C